• Τι έχει γίνει έως τώρα;

Στις 5 Ιουλίου, επετεύχθη μία μεγάλη νίκη για την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης στο Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, 318 Ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της υιοθέτησης της Πρότασης Οδηγίας για την Πνευματική Ιδιοκτησία στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Έτσι, η Πρόταση Οδηγίας απορρίφθηκε.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ρυθμίσεις υπέρ της Πνευματικής Ιδιοκτησίας που προβλέπονταν από τη συγκεκριμένη Πρόταση Οδηγίας θα μπορούσαν να περιορίσουν σημαντικά την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης στο Διαδίκτυο.

Είχαν τη δυναμική ακόμα και να αλλάξουν εντελώς τη μορφή του Διαδικτύου όπως τη γνωρίζουμε.

  • Τι θα συμβεί τώρα;

Το σύνολο των 751 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχει τώρα τη δυνατότητα να εξετάσει διεξοδικά τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και να καταθέσει τροπολογίες έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια η αρχική Πρόταση Οδηγίας και οι τροπολογίες αυτές θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Σεπτεμβρίου.

  • Τι μπορούμε να κάνουμε;

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές στην πλειοψηφία τους απέρριψαν την Πρόταση Οδηγίας στις 5 Ιουλίου.

Χάρη στα emails που έλαβαν και την πίεση που τους ασκήθηκε από Έλληνες ψηφοφόρους και ελληνικούς φορείς –ανάμεσά τους και η Homo Digitalis– ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν εγκαίρως για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης.

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τώρα! Χρησιμοποιώντας το πολύ απλό εργαλείο που προσφέρεται εδώ μπορούμε να στείλουμε μαζικά μηνύματα σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλυτές πιέζοντάς τους να προτείνουν τροποποιήσεις στην Πρόταση Οδηγίας υπέρ της προστασίας της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι μακριά (23 και 26 Μαΐου 2019). Όσα περισσότερα μηνύματα λάβουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, τόσο μεγαλύτερη σημασία θα δώσουν στη διατήρηση του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε.

Στείλτε το δικό σας μήνυμα τώρα! Παίρνει λιγότερο από ένα λεπτό, αλλά το αντίκτυπο που έχει μπορεί να διαρκέσει για χρόνια!

Δείτε και το πολύ ενδιαφέρον βίντεο της καμπάνιας #SaveYourInternet στα αγγλικά: