
Ρωτάμε τη FRONTEX εάν γνώριζε για το μοιραίο σκάφος μέσω του EUROSUR
Με αυτό το αίτημα, η Homo Digitalis στοχεύει στην απόκτηση περισσότερων πληροφοριών που θα ρίξουν φως στο τραγικό και θανατηφόρο ναυάγιο που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα νοτιοδυτικά της Πύλου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Associated Press την Παρασκευή 9/6, μια παλιά αλιευτική τράτα αναχώρησε από την ανατολική Λιβύη με προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας περίπου 750 άτομα. Το πλοίο ταξίδευε ήδη για περισσότερες από 4 ολόκληρες ημέρες στη Μεσόγειο, όταν γύρω στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας την Τρίτη 13/6, οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν την Ελλάδα ότι μια αλιευτική τράτα γεμάτη με ανθρώπους βρισκόταν σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι ιταλικές αρχές ειδοποιήθηκαν από ακτιβίστρια με την οποία επικοινώνησε ένας επιβάτης της εν λόγω μηχανότρατας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αεροσκάφος επιτήρησης του FRONTEX εντόπισε την υπερπλήρη μηχανότρατα στις 11:47 π.μ. ώρα Ελλάδας την Τρίτη 13/6 και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές για την ακριβή θέση της. Στις 2:04 π.μ. ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14/6, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε ότι η μηχανότρατα άρχισε να ταλαντεύεται έντονα από τη μία πλευρά στην άλλη και στη συνέχεια ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 78 επιβεβαιωμένοι νεκροί και να αγνοούνται περισσότεροι από 500 άνθρωποι.
Ωστόσο, είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με αυτή την αφήγηση. Συγκεκριμένα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (εφεξής EUROSUR) είναι ένα πλαίσιο για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και του Frontex για τη βελτίωση της επίγνωσης της κατάστασης και την αύξηση της ικανότητας αντίδρασης στα εξωτερικά σύνορα, με στόχο να συμβάλει στην προστασία της ζωής, ιδίως στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο Frontex είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των υπηρεσιών ανταλλαγής πληροφοριών μέσω του EUROSUR. Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός μοιράζεται με τα κράτη μέλη πληροφορίες που συλλέγονται από δορυφόρους και άλλα εργαλεία επιτήρησης, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (ΕΜSA) ή άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το Δορυφορικό Κέντρο της ΕΕ.
Έτσι, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν από αυτό το πολύ τραγικό και θανατηφόρο ναυάγιο, όπως το πώς ένα σιδερένιο σκάφος σημαντικού μεγέθους παρέμεινε απαρατήρητο από τις ακριβές τεχνολογίες του EUROSUR για περισσότερες από 4 ημέρες στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Στο πλαίσιο του δικαιώματος πρόσβασης σε έγγραφα των συνθηκών της ΕΕ, όπως αναπτύχθηκε στον κανονισμό 1049/2001, η Homo Digitalis επιδιώκει πρόσβαση σε έγγραφα που περιέχουν σημαντικές πληροφορίες που θα ρίξουν φως στα ερωτήματα μας.
Μπορείτε να δείτε το πλήρες αίτημα μας εδώ.