Στις 20 Ιουνίου 2018 η Επιτροπή για τα Νομικά Θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης της Πρότασης Οδηγίας για την Πνευματική Ιδιοκτησία στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά.

Οι διατάξεις της προτεινόμενης Οδηγίας, και κυρίως το Άρθρο 13 αυτής, κρύβουν σοβαρούς κινδύνους. Το εν λόγω νομοθέτημα θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο τη μορφή του διαδικτύου όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, περιορίζοντας σημαντικά το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών και όλων των άλλων χρηστών του διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Homo Digitalis πριν την ψήφιση της εν λόγω πρότασης οδηγίας είχε απευθυνθεί στον κ. Χρυσόγονο, τον μοναδικό Έλληνα Ευρωβουλευτή μέλος της Επιτροπής για τα Νομικά Θέματα, ζητώντας του να εξετάσει προσεκτικά το άρθρο 13 του προς ψήφιση κειμένου. Ο κ. Χρυσόγονος πρότεινε την τροποποιήση του συγκεκριμένου άρθρου κατά τη διαδικασία ψήφισης. Δυστυχώς, η πρόταση του δεν έγινε δεκτή και το κείμενο υιοθετήθηκε από την Επιτροπή για τα Νομικά Θέματα. Διάβασε περισσότερα σχετικά με αυτό εδώ.

Στις 5 Ιουλίου η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθεί να ψηφίσει τη συγκεκριμένη προτεινόμενη οδηγία. Εάν η προτεινόμενη οδηγία περάσει και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρίσκεται πλέον μία ανάσα από το να γίνει πραγματικότητα.

Επομένως, η τελευταία ευκαιρία για να τεθεί το κείμενό της και πάλι προς αναθεώρηση, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης στο διαδίκτυο, είναι τώρα.

H Homo Digitalis κάλεσε σήμερα με ηλεκτρονική επιστολή της το σύνολο των Ελληνίδων και Ελλήνων Ευρωβουλευτών μας να καταψηφίσουν τη προτεινομένη οδηγία. Δες την εν λόγω επιστολή εδώ.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να δράσουν μαζικά και να ζητήσουν από τους Ευρωβουλευτές των κρατών τους να προστατέψουν στις 5 Ιουλίου με την αρνητική ψήφο τους την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης! Μόνο αν ενώσουμε τις φωνές μας θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα.

Κάθε μήνυμα προς τους Ευρωβουλευτές είναι σημαντικό. Κινητοποιήσου! Μάθε περισσότερα εδώ!