H Statewatch αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές ΜΚΟ που δρουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδρυμένη ήδη από το 1991, αποτελεί μία οργάνωση δικηγόρων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, ερευνητών και άλλων ακτιβιστών, η οποία επικεντρώνει τις δράσεις της στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ).

Το ΔΕΥ αποτελεί μία από τις επιμέρους 10 συνθέσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, απαρτίζεται από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης ασχολούνται με τη δικαστική συνεργασία σε αστικές και ποινικές υποθέσεις, καθώς και με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι Υπουργοί Εσωτερικών είναι αρμόδιοι, μεταξύ άλλων, για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την αστυνομική συνεργασία.

Οι δραστηριότητες του ΔΕΥ αφορούν άμεσα τα θεμελιώδη δικαιώματα, και στο πλαίσιο αυτό, η Statewatch δημιουργεί ανά καιρούς παρατηρητήρια. Το κάθε παρατηρητήριο επικεντρώνει τη προσοχή του σε μία διαφορετική θεματική δραστηριοτήτων του ΔΕΥ και καταγράφει τις σχετικές εξελίξεις, συγκεντρώνοντας σχέδια για πολιτικές, υιοθετημένες νομοθεσίες, αναλύσεις, νέα από ειδησιογραφία πρακτορεία, καμπάνιες κ.α.

Στις 12 Ιουλίου, η Statewatch ανακοίνωσε τη σύσταση ενός νέου παρατηρητηρίου. Αυτό θα καταγράφει τις εξελίξεις που σχετίζονται με την διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων του ΔΕΥ.  Ο όρος της διαλειτουργικότητας (interoperability) μεταξύ δύο ή περισσοτέρων βάσεων δεδομένων ίσως να φαντάζει δυσνόητος. Ωστόσο, πολύ απλά αναφέρεται στη δυνατότητα δύο ή περισσοτέρων βάσεων δεδομένων να μοιράζονται μεταξύ τους δεδομένα.

Η Statewatch προειδοποιεί ότι η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων του ΔΕΥ θα δημιουργήσει μία συγκεντρωτική βάση δεδομένων η οποία θα εμπεριέχει όλες τις υπάρχουσες και μελλοντικές βάσεις δεδομένων του ΔΕΥ. Έτσι θα είναι δυνατό να συνδυαστούν βιομετρικά δεδομένα (όπως αποτυπώματα) και άλλα προσωπικά δεδομένα που υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων του ΔΕΥ μέσω μόνο μίας αναζήτησης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθυντής της Statewatch, Tony Bunyan «η ώρα για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου δεν είναι όταν ο «Μεγάλος Αδερφός» έχει ήδη εγκαθιδρυθεί αλλά όταν παρουσιάζονται τα πρώτα σημάδια της δημιουργίας του» (ελεύθερη μετάφραση από το πρωτότυπο: “The time to ring the alarms bells is not when Big Brother is in place but when there are the first signs of its construction“).

H Homo Digitalis θα εξακολουθήσει να σε ενημερώνει αναφορικά με τις σχετικές εξελίξεις.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα από το δελτίο τύπου της Statewatch εδώ.