Θύματα μιας κυβερνοεπίθεσης μπορούν να αποτελέσουν τόσο ιδιώτες όσο και κρατικοί φορείς. Ανεξαρτήτως των μέτρων ασφαλείας που ο καθένας χρησιμοποιεί, πάντα κάποια ομάδα ταλαντούχων χάκερς μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιο ανθρώπινο λάθος ή κάποια αδυναμία στα εγκατεστημένα συστήματα κυβερνοασφάλειας και μετά από επίμονες προσπάθειες να καταφέρει μια επιτυχή εισβολή σε αυτά.

Πρόσφατο θύμα μιας τέτοιας διαδικτυακής εισβολής αποτελεί και ο διαδικτυακός κολοσσός “Reddit”, ο οποίος είναι μία από τις πλέον γνωστές πλατφόρμες ανταλλαγής πληροφοριών στο διαδίκτυο, με πολύ υψηλή επισκεψιμότητα και με εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανάρτηση της εταιρίας, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, 01.08.2018, κάποιος χάκερ κατάφερε και εισέβαλε στα υπολογιστικά συστήματα της και κατόρθωσε να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών e-mail, κρυπτογραφημένων κωδικών πρόσβασης και προσωπικών μηνυμάτων εντός της πλατφόρμας κατά την πρώιμη περίοδο ύπαρξής της (έτη 2005-2007).

Επίσης, ο εισβολέας κατόρθωσε να αποκτήσει πρόσβαση σε πρόσφατα αρχεία (3 έως 17 Ιουνίου 2018) τα οποία η Εταιρία αποστέλλει ως προτεινόμενο υλικό σε χρήστες της. Τα εν λόγω αρχεία περιέχουν το όνομα του λογαριασμού του χρήστη στη πλατφόρμα και το e-mail με το οποίο ο λογαριασμός αυτός είναι συνδεδεμένος, ενώ το προτεινόμενο υλικό βασίζεται τόσο σε δημοφιλές περιεχόμενο της πλατφόρμας όσο και σε περιεχόμενο που υποθετικά ταιριάζει με τις κατηγορίες περιεχομένου που ο χρήστης της πλατφόρμας έχει ήδη επιλέξει να παρακολουθεί.

Η επίθεση φαίνεται να έλαβε χώρα αρκετά πρόσφατα, συγκεκριμένα μεταξύ 14 και 18 Ιουνίου 2018. Η Reddit στην επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από τις 19 Ιουνίου μέχρι και σήμερα διεξάγει έρευνα για να αντιληφθεί το ακριβές εύρος της παραβίασης. Επίσης, έχει καταγγείλει την παραβίαση στους αρμόδιους φορείς και έχει έρθει σε επικοινωνία μέσω e-mail με τους χρήστες που έχουν επηρεαστεί από την εν λόγω εισβολή.

Η είδηση αυτή μας υπενθυμίζει οτι θύματα των κυβερνοεπιθέσεων δεν αποτελούν μόνο οι ιδιοκτήτες των διαφόρων υπολογιστικών συστημάτων που δέχονται την εκάστοτε επίθεση, αλλά και τα υποκείμενα των προσωπικών δεδομένων που περιέχονται σε αυτά τα υπολογιστικά συστήματα.

Η προάσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων, όπως ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων και την υιοθέτηση των κατάλληλων τεχνικών ή οργανωτικών μέτρων που εγγυούνται την ενδεδειγμένη προστασία.

Μπορείς να δεις την επίσημη ανακοίνωση της Reddit εδώ.