Δημοσιεύτηκε η Έκθεση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με το δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής στην ψηφιακή εποχή. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στα πλαίσια της 39ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία θα διεξαχθεί στη Γενεύη στο διάστημα 10-28 Σεπτεμβρίου 2018.

Η Homo Digitalis, αναποκρινόμενη στο ανοιχτό κάλεσμα του Ύπατου Αρμοστή για συνεισφορά στη σύνταξη της έκθεσης από ενδιαφερόμενους, υπέβαλλε την έκθεσή της.

Στο Κεφάλαιο Ένα της παρούσας έκθεσης, η Homo Digitalis επικεντρώνεται στην κρυπτογράφηση και την ανωνυμία ως στοιχεία που ενισχύουν τo σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της γνώμης. Στο Κεφάλαιο Δύο, η Homo Digitalis εξετάζει το κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα, το οποίο ρυθμίζει την αποθήκευση των μεταδεδομένων (metadata) των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης, η Homo Digitalis διατυπώνει τις προτάσεις της σχετικά με την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων που αναλύονται στα δύο κύρια κεφάλαια.

Η έκθεση του Ύπατου Αρμοστή είναι διαθέσιμη στα αγγλικά εδώ.

Η έκθεση της Homo Digitalis έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και είναι διαθέσιμη εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκθέσεις υποβλήθηκαν από ελληνικής πλευράς και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης.