Με 438 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 39 Ευρωβουλευτές να δηλώνουν «παρόντες» ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Πνευματική Ιδιοκτησία στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά.

Συνοπτικά αποφασίστηκαν τα εξής:

– Ψηφίστηκε το Άρθρο 11.

– Ψηφίστηκε η απαγόρευση λήψης φωτογραφιών και βίντεο αθλητικών γεγονότων. Δικαίωμα λήψης φωτογραφιών και βίντεο θα έχουν μόνο οι διοργανωτές των γεγονότων και τα πρόσωπα στα οποία οι διοργανωτές παραχωρούν σχετική άδεια.

– Ψηφίστηκε το Άρθρο 13, το οποίο προβλέπει την υποχρέωση όλων των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο να ελέγχουν μέσω φίλτρων όλο το περιεχόμενο που διακινείται σε αυτές.

Διαβάστε το άρθρο της Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και της Αιμιλίας Γιβροπούλου για να μάθετε περισσότερα για το πώς αυτές οι νέες ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν τη μορφή του Διαδικτύου όπως τη γνωρίζουμε. 

Πώς ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές;

Έτσι ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές στο Άρθρο 13 (τροποποιήσεις 156-161), το οποίο είναι από τα πλέον επίμαχα για τη μορφή του Διαδικτύου όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

+ ΥΠΕΡ (7)

Ανδρουλάκης

Γραμματικάκης

Κεφαλογιάννης

Κύρκος

Κύρτσος

Σπυράκη

Ζαγοράκης

– ΚΑΤΑ (9)

Χουντής

Επιτήδειος

Φουντούλης

Κούλογλου

Κούνεβα

Παπαδάκης

Παπαδημούλης

Σακοράφα

Συναδινός

ΨΗΦΙΣΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ/ΠΑΡΟΥΣΕΣ (3)

Χρυσόγονος

Καϊλή

Μαριάς

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ (2)

Ζαριανόπουλος

Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη

Δηλαδή από αύριο αλλάζει η μορφή του Διαδικτύου; Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Η μορφή του Διαδικτύου δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα. Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι να συμβεί αυτό.

Με βάση το κείμενο που ψηφίστηκε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο.

Το κείμενο στο οποίο θα καταλήξουν τα 3 αυτά όργανα, θα τεθεί προς ψήφιση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Ζητημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν το τέλος του έτους.

Αν υπερψηφιστεί, το τελικό κείμενο θα τεθεί προς ψήφιση τους πρώτους μήνες του 2019 ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αν υπερψηφιστεί και τότε, η Οδηγία θα υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη-Μέλη (μεταξύ τους και η Ελλάδα) θα έχουν 2 χρόνια στη διάθεσή τους προκειμένου να την ενσωματώσουν στα εθνικά τους δίκαια και να αρχίσουν να την εφαρμόζουν.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;

Η Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου, διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Paris II Panthéon Assas, δικηγόρος και ερευνήτρια στο Institute for Information Law (IViR) του Πανεπιστημίου του Amsterdam, θα μιλήσει αύριο (13 Σεπτεμβρίου) στις 14.30 ζωντανά στην εκπομπή «Άλλη διάσταση» της ΕΡΤ1 για τη σημερινή ψηφοφορία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καθημερινή χρήση του Διαδικτύου από όλους μας.

Η Homo Digitalis θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να σε ενημερώνει. Εξάλλου, η μορφή που έχει το Διαδίκτυο είναι κάτι που μας αφορά όλους.