Ο Κωνσταντίνος Κακαβούλης της Homo Digitalis εκπροσώπησε την οργάνωση στην 39η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη (10-28 Σεπτεμβρίου 2018).

Η Homo Digitalis, σε κοινή δήλωση με τη Διεθνή Οργάνωση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Ρατσιστικής Διακρίσης (EAFORD) και το Διεθνές Κέντρο για τη Δικαιοσύνη της Γενεύης (GICJ), άσκησε προφορική παρέμβαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου σχετικά με την προστασία του δικαιώματος στην προσωπική και οικογενειακή ζωή στην ψηφιακή εποχή.

Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης στα Ελληνικά:

Κύριε Πρόεδρε,

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ύπατη Αρμοστή για την προφορική της ενημέρωση και να της ευχηθούμε τύχη και επιτυχία στην προσπάθειά της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο.

Η EAFORD, το Διεθνές Κέντρο για τη Δικαιοσύνη της Γενεύης και η Homo Digitalis θα ήθελαν να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην Έκθεση της Ύπατης Αρμοστού για το Δικαίωμα στο Σεβασμό της Προσωπικής και Οικογενειακής Ζωής στην Ψηφιακή Εποχή.

Το Διαδίκτυο αναδιαμορφώνει την κοινωνία μας στο σύνολό της, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, δημιουργώντας μία νέα, ψηφιακή αναπαράσταση του εαυτού μας. Μία ψηφιακή προσωπικότητα, η οποία δεν είναι απαραίτητα ταυτόσημη με την παραγματική μας προσωπικότητα, αλλά απολαμβάνει τις ίδιες ελευθερίες και δικαιώματα.

Επομένως, η Έκθεση της Ύπατης Αρμοστού είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η προστασία των ατόμων από παράνομη ή αυθαίρετη παρέμβαση από μέτρα παρακολούθησης, απαιτεί την ύπαρξη αποτελεσματικών νομοθετικών πλαισίων.

Παρόλαυτα, σε πολλά Κράτη, η εθνική νομοθεσία είναι ανύπαρκτη, αμφιλεγόμενη ή απαρχαιωμένη.

Ακόμη και υπό το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR), ο οποίος αποτελεί ορόσημο για την προστασία του δικαιώματος στο σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ακόμη ευρεία δυνατότητα να υποστηρίξουν ότι λόγοι εθνικής ασφάλειας δικαιολογούν επιθέσεις κατά του σεβασμού της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

Παροτρύνουμε όλα τα Κράτη, την κοινωνία των πολιτών και όλους τους ενδιαφερόμενους να εργαστούν προς την κατεύθυνση της απόκτησης από άτομα της απαραίτητης γνώσης και των εργαλείων για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι το μόνο μη νομικό μέσο, το οποίο είναι αρκετά ισχυρό για να προκαλέσει αλλαγές είναι η ανθρώπινη συνείδηση.

Σας ευχαριστούμε.