Μαζί του και η παραβίαση 50 εκατομμυρίων λογαριασμών του Facebook

Πιθανότατα ήδη πληροφορήθηκες ότι την προηγούμενη εβδομάδα η πλατφόρμα Facebook υπήρξε θύμα επιτυχούς κυβερνοεπίθεσης και ότι οι εισβολείς απέκτησαν πρόσβαση σε πάνω από 50 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών.

Ένας τεράστιος όγκος προσωπικών δεδομένων, όπως συνομιλίες, φωτογραφίες, σημαντικές πληροφορίες για τις ζωές και τις σχέσεις όλων αυτών των χρηστών με άλλους χρήστες, βρίσκονται στα χέρια των εισβολέων. Σίγουρα αυτή η επίθεση δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι μας. Ακόμα και εταιρίες κολοσσοί, όπως η Facebook, αδυνατούν να προφυλάξουν τους χρήστες τους σε κάποιες περιπτώσεις.

Η είδηση αυτή μας υπενθυμίζει οτι τα ακριβά συστήματα ασφάλειας δεν είναι αρκετά. Πάντα κάποια ομάδα ταλαντούχων χάκερς μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιο ανθρώπινο λάθος ή κάποια αδυναμία στο λογισμικό ή στα εγκατεστημένα συστήματα κυβερνοασφάλειας και μετά από επίμονες προσπάθειες να καταφέρει να εισβάλλει σε αυτά.

Η προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων, όπως ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, και η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων και την υιοθέτηση των κατάλληλων τεχνικών ή οργανωτικών μέτρων που εγγυώνται την ενδεδειγμένη προστασία.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CONNECT) και άλλους συνεργάτες κάθε χρόνο αφιερώνουν το μήνα Οκτώβριο στην κυβερνοασφάλεια. Για έκτη φορά η εκστρατεία «Ευρωπαϊκός Μήνας για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο» (European Cyber Security Month) είναι εδώ για να ευαισθητοποιήσει πολίτες και οργανισμούς για τη σημασία της ασφάλειας των πληροφοριών στον κυβερνοχώρο.

Μέσα από εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή «ψηφιακές» συναντήσεις τις οποίες μπορείς να παρακολουθήσεις μέσα από τον υπολογιστή σου, η εκστρατεία αυτή στοχεύει να προωθήσει την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου και να αυξήσει το ενδιαφέρον των πολιτών για την κυβερνοασφάλεια.

Για να ενημερωθείς για τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα ρίξε μια ματιά στον χάρτη των εκδηλώσεων, εδώ.