Οι ερωτήσεις είναι αλληλένδετες με τη γνώση, καθώς όπως λέει και ο λαός μας «ρωτώντας πας στην πόλη». Όπως ήδη έχεις πληροφορηθεί από την ομάδα της Ηomo Digitalis, διανύουμε την πρώτη εβδομάδα του Ευρωπαϊκού Μήνα για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο. Εάν λοιπόν σου αρέσουν οι ερωτήσεις και τα εκπαιδευτικά ερωτηματολόγια και κουίζ, τότε αυτό το άρθρο θα σε οδηγήσει σε πολύ ενδιαφέρον υλικό και θα σε βοηθήσει να ενημερωθείς.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείς το διαδίκτυο ένας νέος κόσμος, ο ψηφιακός, ξεδιπλώνεται μπροστά στα πόδια σου. Μέσω μίας σύνδεσης Internet έχεις πρόσβαση σε έναν ωκεανό πληροφοριών. Μπορείς να ενημερωθείς, να εκπαιδευτείς, να επικοινωνήσεις, και να διασκεδάσεις.

Ωστόσο, αυτός ο κόσμος δεν είναι μόνο ένας κόσμος ευκαιριών, αλλά και ένας κόσμος προκλήσεων και κινδύνων. Για να εκμεταλλεύεσαι λοιπόν στο έπακρον τις δυνατότητες που αυτός ο κόσμος σου προσφέρει, το κλειδί είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση.

Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι μας στην ευαισθητοποίηση με το πρώτο εκπαιδευτικό ερωτηματολόγιο της λίστας μας, αυτό της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Η ΑΔΑΕ είναι μία από τις Ανεξάρτητες Αρχές που προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας μας, και έχει σκοπό την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών. Πρόσφατα ανάρτησε στην ιστοσελίδα της ένα εκπαιδευτικό ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις και προσφερόμενες απαντήσεις για ένα πλήθος σημαντικών ζητημάτων.

Εάν στο μυαλό σου τριγυρίζουν ερωτήματα σχετικά με κινδύνους που απορρέουν από την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή ή το κινητό σου, εάν έχεις υπόνοιες ότι η τηλεφωνική ή η διαδικτυακή σου επικοινωνία παρακολουθείται ή εάν θέλεις να μάθεις ποιoς είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης όταν λαμβάνεις απειλητικές ή προσβλητικές κλήσεις, τότε το εκπαιδευτικό ερωτηματολόγιο της ΑΔΑΕ θα σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές.

Επόμενος σταθμός στο Οκτωβριανό ταξίδι μας  στην ευαισθητοποίηση, και ειδικά σχεδιασμένος για παιδιά και εκπαιδευτικούς, είναι η ποικιλία  κουίζ  γνώσεων και ευαισθητοποίησης  που έχει ετοιμάσει η ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου­­­­ στο πλαίσιο της εκστρατείας SaferInternet4Kids (μετάφραση: Ασφαλέστερο Διαδίκτυο για τα παιδιά).

To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) και μέσω της ιστοσελίδας της εκστρατείας SaferInternet4kids ευαισθητοποιεί παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης. Αν θέλεις να μάθεις για τα προσωπικά σου δεδομένα, το cyberbullying, την υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο, και άλλα πολλά πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς την ιστοσελίδα αυτή.

Τρίτος και τελευταίος σταθμός για το σημερινό μας ταξίδι, είναι το κουίζ για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών που έχει ετοιμάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA). Το εν λόγω κουίζ είναι διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίζεται σε δύο θεματικές, ιδιωτικότητα και γενική ασφάλεια. Κάνε το κουίζ εδώ και λάβε αναλυτικές απαντήσεις για ερωτήματα όπως: Είναι η ιδιωτική περιήγηση (incognito mode) πράγματι ιδιωτική; Με ποιον τρόπο μπορούν να σε επηρεάσουν τα botnet? Ποιες ανησυχίες εγείρουν τα cookies και τι είναι το VPN?

Φυσικά, η ομάδα της Homo Digitalis έχει εδώ και κάποιους μήνες ετοιμάσει για εσένα τον Οδηγό Ασφαλούς Πλοήγησης, ο οποίος εμπεριέχει βασικές πληροφορίες για τις ρυθμίσεις των συσκευών σου και τη γενική σου συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Οπότε εάν δεν τον έχεις ήδη συμβουλευτεί, μην χάνεις χρόνο. Η ενημέρωση βρίσκεται μονάχα κάποια κλικ μακριά.