Η Homo Digitalis είχε τη μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση χάραξης στρατηγικής που διοργάνωσε o Οργανισμός Digital Freedom Fund στο Βερολίνο! Στην συνάντηση συμμετέχουν κατόπιν προσκλήσεως οι πλέον αναγνωρισμένες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε επίπεδο κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που εστιάζουν την προσοχή τους στην προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή!

Εκπρόσωποι από 48 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή μας Λευτέρη Χελιουδάκη, αντάλλαξαν απόψεις και σχεδίασαν μελλοντικές κοινές δράσεις σε τομείς όπως η παρεμβατικότητα των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών (συστήματα αναγνώρισης προσώπων, αλγοριθμική ανάλυση προφίλ, βιντεοκάμερες εφαρμοστές στο σώμα, κ.α), η διαδικτυακή ουδετερότητα, και η εφαρμογή των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

Η συνάντηση διήρκησε δύο ημέρες, και η οργάνωσή μας είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει νέες συμμαχίες και να μοιραστεί ιδέες και γνώση με εξαιρετικούς ειδικούς του τομέα! Ευχαριστούμε θερμά τον Οργανισμό Digital Freedom Fund για την πρόσκληση να παρευρεθούμε! Η Homo Digitalis αποτελεί την πρώτη ελληνική οργάνωση που καλείται στη συγκεκριμένη συνάντηση!

Μετά την διήμερη συνάντηση, ακολούθησε μονοήμερη διαβούλευση με τον Ειδικό Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τις συνθήκες εξαιρετικής ένδειας και τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. Philip Alston, στην οποία και πάλι η Homo Digitalis είχε την τιμή να παρευρεθεί . Εκεί συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τις ψηφιακές υπηρεσίες ενός Κράτους Πρόνοιας και τις αρνητικές επιρροές των αυτοματοποιημένων αποφάσεων και της χρήσης αλγορίθμων.