Σήμερα, και σε συνέχεια της από 05.04.2019 Ανοιχτής Επιστολής της οργάνωσής μας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αραχωβίτη, και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Καλογήρου, απηυθύναμε Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Με την επιστολή μας υπογραμμίζουμε ότι το Άρθρο 17 (ιδιαίτερα γνωστό με την προηγούμενη αρίθμηση ως Άρθρο 13) της προτεινόμενης ευρωπαϊκής οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά αδυνατεί να εξασφαλίσει την ορθή στάθμιση των εμπλεκόμενων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αποτέλεσμα να ανακύπτουν σοβαροί κίνδυνοι για την Ελευθερία της Έκφρασης & της Πληροφόρησης και για τον Σεβασμό της Ιδιωτικής Ζωής των χρηστών του διαδικτύου.

Πέντε (5) Κράτη Μέλη της ΕΕ απηυθύναν κοινή δήλωσή τους προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 05.04.2019 με  την οποία τονίζουν ότι δεν θα κάνουν δεκτή την προτεινόμενη νομοθεσία, επειδή αυτή αποτυγχάνει να ενισχύσει την ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για τα Δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και την καινοτόμο δράση των επιχειρήσεων των χωρών της ΕΕ.

Το Άρθρο 17 της προτεινόμενης νομοθεσίας δεν συνάδει με τα υψηλά νομοθετικά πρότυπα του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να δράσει ως θεματοφύλακας των δημοκρατικών αξιών και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να μην υπερψηφίσει την προτεινόμενη νομοθεσία στην προγραμματισμένη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας (AGRIFISH) στο Λουξεμβούργο στις 15 Απριλίου.

Η επιστολή μας είναι διαθέσιμη εδώ.