Σήμερα, Παρασκευή 11.10.2019, η Ηοmo Digitalis σε συνεργασία με την EDRi την BEUC, την Access Now and την Privacy International και άλλες οργανώσεις απηύθυνε ανοιχτή  επιστολή προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη «στο πλαίσιο της σύναψης συμφωνίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το προσχέδιο του Κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές  επικοινωνίες (e Privacy Regulation.

Χωρίς τον Κανονισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η Ευρώπη θα συνεχίσει την πορεία της με μια απαρχαιωμένη Οδηγία, η οποία δεν εφαρμόζεται σωστά ενώ δεν θα επιτευχθεί η αναμόρφωση του νομικού μας πλαισίου που ξεκίνησε με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων («GDPR»).

Εάν δεν υιοθετηθεί ένας ισχυρός Κανονισμός, δεν θα είναι μόνο οι πολίτες ως ιδιώτες στην χαμένη πλευρά. Tα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στην εποπτεία, ενδέχεται να ενισχυθούν στη δεσπόζουσα θέση τους και θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για τις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση («ΕΕ») διακινδυνεύει επίσης να χάσει τη θέση της ως παγκόσμιου προτύπου και ψηφιακού πρωταθλητή, όπως συνέβη με την θέση σε ισχύ του GDPR.

Ως αποτέλεσμα αυτών, η διαδικτυακή εμπιστοσύνη των ανθρώπων θα συνεχίσει να επηρεάζεται. Για παράδειγμα, όπως φαίνεται από την Ειδική Έρευνα Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του έτους 2019, η πλειοψηφία των χρηστών ανέφερε ότι έχουν μόνο μερικό έλεγχο των πληροφοριών που παρέχουν ηλεκτρονικά, με το 62% αυτών να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

O Κανονισμός για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες αποτελεί άμεση και πρωταρχική ανάγκη.

Προσδοκούμε από την ΕΕ να προστατέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών και μελών της κοινωνίας της πληροφορίας από τις πρακτικές που υπονομεύουν την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών τους και εισβάλλουν στην ιδιωτική τους ζωή.

Είμαστε παρόντες και έτοιμοι να συμμετάσχουμε, να υποστηρίξουμε και να προασπίσουμε το έργο των ευρωπαϊκών και ελληνικών οργανισμών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στους τομείς της τεχνολογίας και της κοινωνίας της πληροφορίας.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της επιστολής μας απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης εδώ.