Στις 7 Ιουνίου 2019 ψηφίστηκε η Οδηγία EE/790/2019, η οποία επιδιώκει να ρυθμίσει την Πνευματική Ιδιοκτησία στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Όπως έχει ήδη επισημανθεί πολλές φορές, η Οδηγία περιέχει αρκετά προβληματικά σημεία.

Σε αυτό το σημείο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- οφείλουν να ενσωματώσουν την Οδηγία στις εθνικές τους νομοθεσίες εντός των επόμενων 2 ετών.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρώπη, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ψηφιακών δικαιωμάτων, συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία στις 11-13 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους, ώστε η Οδηγία να ενσωματωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης.

Η συνάντηση οργανώθηκε από τη Wikimedia, την Communia και την πολωνική οργάνωση Centrum Cyfrowe. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι από 25 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν η Homo Digitalis. Στη Βαρσοβία βρέθηκε ο Κωνσταντίνος Κακαβούλης εκ μέρους της οργάνωσής μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την εξαιρετική συνάντηση.

Μείνετε συντονισμένοι για να μαθαίνετε όλες τις εξελίξεις σχετικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας στη χώρα μας.