Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς, κατόπιν πρότασης του Πανεπιστημίου VUB των Βρυξελλών και του εργαστηρίου d.pia.lab (Brussels Laboratory on Data Protection and Privacy Impact Assessments), η Homo Digitalis είναι πλέον μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του PERSONA Project.

Το PERSONA Project είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο, διάρκειας 30 μηνών, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020.

Η ερευνητική ομάδα του PERSONA στελεχώνεται από 11 φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν 9 ευρωπαϊκά κράτη και το Ισραήλ. Το Πανεπιστήμιο VUB λειτουργεί ως συντονιστής του έργου.

Στόχος του PERSONA είναι να δημιουργήσει μία ειδικά σχεδιασμένη, ενοποιημένη μέθοδο για διεξαγωγή εκτιμήσεων αντικτύπου και να αξιολογήσει μία πληθώρα τεχνολογικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται στα σύνορα κρατών για την ταυτοποίηση ατόμων, λαμβάνοντας υπόψη ηθικές, νομικές και κανονιστικές παραμέτρους, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων και άλλα κοινωνικά θέματα.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή θα παρακολουθεί το έργο και θα φροντίζει να είναι σύμφωνο με όλες τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές απαιτήσεις.

Τη Homo Digitalis στη συμβουλευτική επιτροπή θα εκπροσωπήσει ο Κωνσταντίνος Κακαβούλης.