Την Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2020, η Homo Digitalis υπέβαλε ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη αναφορικά με τον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (ePrivacy Regulation).

Με την επιστολή αυτή, και σε συνέχεια της από 11 Οκτωβρίου 2019 προηγούμενης επιστολής της οργάνωσής μας, καλούμε τον κ. Υπουργό να στηρίξει με τη στάση του την υιοθέτηση ενός κοινού προτεινόμενου κειμένου από το Συμβούλιο της ΕΕ εντός του 2020 προκειμένου οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες αλλά και όλοι οι χρήστες των ηλεκτρονικών επικοινωνιών εντός της ΕΕ να απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Παρά το γεγονός ότι η «Ομάδα Εργασίας για τις Τηλεπικοινωνίες και τη Κοινωνία της Πληροφορίας» του Συμβουλίου και η Φινλανδική Προεδρία είχαν εξετάσει τον προτεινόμενο κανονισμό και τις διατάξεις του επαρκώς, στις 22 Νοεμβρίου 2019, η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υιοθέτησε το τελευταίο σχέδιο κειμένου για τον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (ePrivacy Regulation).

Για σχεδόν τρία χρόνια από τότε που η Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση της, το Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει προτεινόμενο κείμενο, ενώ οι προτεινόμενες αναθεωρήσεις του συχνά αποδυνάμωναν το υψηλό επίπεδο προστασίας για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των χρηστών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Παρά τη μη υιοθέτηση ενός κοινού προτεινόμενου Κανονισμού από το Συμβούλιο στις 22 Νοεμβρίου 2019, τα Κράτη Μέλη μπορούν ακόμη να γυρίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υιοθετήσουν από κοινού ένα προτεινόμενο κείμενο που θα στοχεύει την ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στις σύγχρονες ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ολική απόρριψη του προτεινόμενου κειμένου και η δημιουργία νέου προτεινόμενου Κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μεγάλη χρονική καθυστέρηση και εκ νέου διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οδηγώντας στην αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των χρηστών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής μας εδώ.