Την Τετάρτη, 08.01.2020, η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών Privacy International απέστειλε από κοινού με περισσότερες από πενήντα (50) οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Homo Digitalis, ανοιχτή επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας Alphabet Inc κ. Sundar Pichai.

Με την επιστολή αυτή, οι οργανώσεις που την συνυπογράφουν ζητούν από την Google να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση προεγκατεστημένων εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα με λογισμικό Android, οι οποίες επιφέρουν σημαντικούς κινδύνους για την ιδιωτικότητα των χρηστών τους.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εφαμοργές εντάσσονται σε καθεστώς διακριτικής μεταχείρισης, το οποίο τους επιτρέπει να λειτουργούν εκτός των προτύπων ασφάλειας του λογισμικού Android. Μάλιστα το 91% των εν λόγω προεγκατεστημένων εφαρμογών δεν βρίσκεται διαθέσιμο στο Google Play.

Αυτές οι προεγκατεστημένες εφαρμογές συναντώνται συχνά σε φθηνά κινητά που λειτουργούν με λογισμικό Android και επιτρέπουν τη χρήση της κάμερας και του μικροφώνου, ή ακόμα και τη λήψη της τοποθεσίας της συσκευής.

Όμως, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν είναι είδη πολυτελείας αλλά ανθρώπινα δικαιώματα!

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής εδώ και να συμμετέχετε και εσείς σε αυτή την εκστρατεία υπογράφοντας την επιστολή εδώ.