Στο τέλος Ιανουαρίου λάβαμε τις πρώτες απαντήσεις αναφορικά με αιτήσεις που είχαμε αποστείλει στον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (Research Executive Agency -REA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με επτά (7) ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών στους τομείς της μετανάστευσης και της αστυνόμευσης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Δεκεμβρίου καταθέσαμε αιτήματα προς τον εν λόγω οργανισμό για να αποκτήσουμε έγγραφα που σχετίζονται με την πιλοτική εφαρμογή τεσσάρων (4) προγραμμάτων στον τομέα της προστασίας των συνόρων και τριών (3) προγραμμάτων στον τομέα της αστυνόμευσης. Σε όλα αυτά τα προγράμματα συμμετέχουν ελληνικοί φορείς. Σε κάποια από αυτά λαμβάνουν μέρος το Υπουργείο Άμυνας ή η Ελληνική Αστυνομία, ενώ σε πολλά συμμετέχουν πλήθος ελληνικών εταιριών και κέντρων έρευνας.

Τα εν λόγω προγράμματα έχουν διαφορετικού σκοπούς και εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε διαφορετικές τεχνολογίες, όπως αναγνώριση προσώπου, εντοπισμό ανθρώπων μέσα σε πυκνή βλάστηση με χρήση δορυφόρων, αερόπλοιων (stratobus), drone και επίγειων αισθητήρων, ανάλυση και παρακολούθηση δραστηριότητας χρηστών κοινωνικών δικτύων, κα.

Ωστόσο οι προκλήσεις που ανακύπτουν από την πιθανή εφαρμογή ενός ερευνητικού προγράμματος σαν και αυτά στην πραγματικότητα, κρίνουν αναγκαία την εγρήγορσή μας. Μόνο έτσι μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι η ανάπτυξη των εν λόγω τεχνολογιών λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις που ανακύπτουν για τα δικαιώματα του ανθρώπου ήδη από τη στιγμή του σχεδιασμού τους και αναζητά λύσεις για την στάθμιση των εμπλεκόμενων δημόσιων συμφερόντων και δικαιωμάτων.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα μελλοντικά σχέδια προς εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων των εν λόγω ερευνητικών προγραμμάτων από τα μέλη-οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτά. Τα εν λόγω προγράμματα χρηματοδοτούνται από χρήματα των ευρωπαίων πολιτών, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε τους κινδύνους που ανακύπτουν για τη χρήση των εν λόγω τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς.

Μπορείτε να δείτε όλα τα αιτήματα μας και τα σχετικά έγγραφα που λάβαμε μέχρι στιγμής στην ιστοσελίδα “www.asktheeu.org” τόσο για τον τομέα της αστυνόμευσης όσο και για τον τομέα της προστασίας συνόρων.