Σήμερα, 09.03.2020, η Homo Digitalis απέστειλε 3 ανοιχτές επιστολές στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, και το Τμήμα  Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Με τις επιστολές αυτές η Homo Digitalis επιδιώκει να υπογραμμίσει τις σημαντικές διασφαλίσεις που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο προς υιοθέτηση κείμενο του προτεινόμενου  ευρωπαϊκού κανονισμού για την αποτροπή της διακίνησης τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο (TERREG).

Στο πλαίσιο του τριμερούς διαλόγου, και προκειμένου το τελικό κείμενο του προτεινόμενου κανονισμού να βρίσκεται σε συμφωνία με τις διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ καθώς και τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ, υπογραμμίζουμε συνοπτικά τα ακόλουθα:

-Ο ορισμός του διαδικτυακού περιεχομένου τρομοκρατικού χαρακτήρα θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένος με το κείμενο της Οδηγίας 2017/541 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, το εν λόγω περιεχόμενο θα πρέπει να αποτελεί δημόσια υποκίνηση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος.

-Οι αρμόδιες εθνικές αρχές, οι οποίες θα έχουν την εξουσία έκδοσης ενταλμάτων αφαίρεσης διαδικτυακού περιεχομένου, θα πρέπει να είναι νομικά διακριτές και λειτουργικά ανεξάρτητες από κάθε άλλη δημόσια αρχή.

-Θα πρέπει να ρυθμίζονται με προσοχή εξαιρέσεις που αφορούν τη χρήση του εν λόγω διαδικτυακού περιεχομένου ή μέρος αυτού για τους σκοπούς της δημοσιογραφικής κάλυψης και έρευνας. Η διασφάλισης της δημοσιογραφικής κάλυψης των γεγονότων αποτελεί πυρήνα της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης.

-Θα πρέπει να μην υιοθετηθεί η διαδικασία των παραπομπών.

-Θα πρέπει να προβλέπεται ένας κατάλληλος μηχανισμός διασυνοριακής συνεργασίας που θα επιτρέπει στους χρήστες και στους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας να αμφισβητούν μία εντολή αφαίρεσης διαδικτυακού περιεχομένου ενώπιον μιας αρμόδιας αρχής. Η εν λόγω αρχή θα πρέπει να βρίσκεται στο κράτος μέλος στο οποίο είναι εγκατεστημένος ή εκπροσωπείται ο πάροχος υπηρεσιών φιλοξενίας. Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ καθώς και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) παρέχουν σε κάθε άτομο δικαίωμα στην άσκηση αποτελεσματικής προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου κατά κάθε μέτρου που ενδεχομένως παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά του. Ωστόσο, όσον αφορά τις περιπτώσεις διασυνοριακών υποθέσεων, το παρόν προτεινόμενο κείμενο δημιουργεί ένα σύστημα στο οποίο μια αρμόδια αρχή οποιουδήποτε κράτους μέλους μπορεί να εκδώσει εντολή αφαίρεσης διαδικτυακού περιεχομένου κατά οποιουδήποτε παρόχου υπηρεσιών φιλοξενίας που είναι εγκατεστημένος ή εκπροσωπείται στην ΕΕ. Επομένως, προκειμένου να εξασφαλιστεί ουσιαστική πρόσβαση σε αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα, ο προτεινόμενος κανονισμός θα πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα αμφισβήτησης των εν λόγω εντολών αφαίρεσης εντός του κράτους μέλους στο οποίο ο πάροχος υπηρεσιών φιλοξενίας έχει τη νόμιμη εγκατάστασή του.

-Να μην συμπεριληφθούν στο προς υιοθέτηση κείμενο αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί φιλτραρίσματος. Το Άρθρο 6 του προτεινόμενου κανονισμού δεν θα πρέπει να αναφέρεται σε χρήση προληπτικών μέτρων, όπως λογισμικό αυτοματοποιημένης διαχείρισης περιεχομένου. Διαφορετικά θα προβλέπεται η θέσπιση μια γενικής υποχρέωσης παρακολούθησης περιεχομένου, όπως υπογραμμίζει και με τις θέσεις της η οργάνωση European Digital Rights (EDRi).

Μάλιστα, οι ως άνω προτάσεις αποτυπώνονται και αναλύονται εις βάθος και στην σχετική Γνωμοδότηση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) επί του προτεινόμενου  Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την αποτροπή της διακίνησης τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο.

Τέλος, η Homo Digitalis έχει στο παρελθόν συμμετάσχει σε ανάλογες δράσεις υπογραμμίζοντας άλλες σημαντικά προβληματικές διατάξεις, όπως την υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας να αφαιρούν περιεχόμενο εντός μίας ώρας από την σχετική ειδοποίηση.