Σήμερα, 16 Απριλίου 2020, δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ από τη δημοσιογράφο Μαίρη Τσίνου η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η Πρόεδρος της Homo Digitalis, Ελπίδα Βαμβακά, αναφορικά με τις εφαρμογές ιχνηλάτισης κρουσμάτων COVID-19.

Η Ελπίδα Βαμβακά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μία βασική προϋπόθεση είναι αυτή η εφαρμογή να μπορεί να συμβάλλει ρεαλιστικά και να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των μολύνσεων. Επομένως, η επικύρωση μιας τέτοιας αξιολόγησης είναι ευθύνη των επιστημόνων.  Αν αποδειχθεί λοιπόν επιστημονικά ότι αυτή η εφαρμογή είναι το πρόσφορο ανάλογο και κατάλληλο μετρό για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού, τότε μπορεί να ξεκινήσει μία συζήτηση».

Και συνεχίζει: «Η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας.  Ωστόσο, μεγάλα δεδομένα σημαίνει μεγάλη ευθύνη και η αύξηση χωρίς λόγο των εξουσιών κρατικής ψηφιακής εποπτείας απειλεί την ιδιωτική ζωή. Μία διαρκής συστηματική και γενικευμένη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας».

Τέλος, η Πρόεδρος της Homo Digitalis καταλήγει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα που δεν σχετίζονται με την εξάπλωση του ιού όπως είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η προστασία της ιδιωτικότητας ή η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης πρέπει να ασκούνται δυναμικά αυτές τις μέρες. Αντίβαρο τελικά σε αυτή τη μαζική παρακολούθηση δεν είναι μόνο το κατοχυρωμένο από τα ανθρώπινα δικαιώματα κράτος δικαίου αλλά και η ίδια η έννοια της δημοκρατίας.

Μπορείτε να δείτε το πλούσιο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του ΕΘΝΟΣ.

Ευχαριστούμε θερμά τη δημοσιογράφο Μαίρη Τσίνου και το ΕΘΝΟΣ για το ενδιαφέρον τους στις απόψεις και τις δράσεις της Homo Digitalis.