Στις 25/02 η Homo Digitalis απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη (Αριθμός Πρωτοκόλλου: 22069/25.02.2020). Με την επιστολή μας στοχεύαμε να πληροφορηθούμε αναφορικά με τη πιθανή χρήση της εφαρμογής Clearview AI από αρχές επιβολής του νόμου στην Ελληνική Επικράτεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία EURACTIV και BuzzFeed και το έντυπο υλικό της εταιρίας Clearview που αποκτήθηκε κατόπιν αιτήματος πρόσβασης σε έγγραφα στις Η.Π.Α., η Ελλάδα  φαινόταν να αποτελούσε μία εκ των χωρών στις οποίες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου είχαν πιθανόν συνεργαστεί με την εταιρία Clearview και είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Clearview AI ή σχεδίαζαν να το κάνουν στο μέλλον. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ανέφεραν τα σχετικά δημοσιεύματα ήταν η Ολλανδία και η Ιταλία, μεταξύ άλλων.

Στις 8 Μαϊου έφτασε στα γραφεία της οργάνωσής μας έντυπη επιστολή της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα του Τμήματος Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού, με ημερομηνία αποστολής 16/04/2020. Εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19, καταφέραμε να λάβουμε στα χέρια μας την επιστολή αυτή την εβδομάδα.

Με την επιστολή της, η ΕΛ.ΑΣ. μας ενημερώνει οτι δεν χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες της η εφαρμογή CLEARVIEW AI, καθώς και ότι η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της αποστολής της χρησιμοποιεί υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της απάντησης της ΕΛ.ΑΣ. εδώ.

Η Homo Digitalis θα εξακολουθεί να παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τη χρήση νέων τεχνολογιών από τις αρχές επιβολής του νόμου στην Ελλάδα.