Στις 8 Ιουνίου δημοσιεύθηκαν από την Greenpeace (European Unit) οι τοποθετήσεις της αναφορικά με την άμεση ανάγκη οριστικής παύσης στρατηγικών μηνύσεων που αποσκοπούν στη φίμωση της κοινωνίας των πολιτών και στον περιορισμό των δράσεων της.

Οι εν λόγω στρατηγικές μηνύσεις γνωστές ως SLAPP στην αγγλική νομική ορολογία (Strategic Lawsuits Against Public Participation) είναι μηνύσεις οι οποίες καταθέτονται από ισχυρούς φορείς (όπως π.χ. μεγάλες εταιρίες, άνθρωποι επιρροής κλπ.) με σκοπό να φιμώσουν ιδιώτες και οργανώσεις που ασκούν επιτήρηση στις δραστηριότητές τους. Τυπικά θύματα τέτοιου είδους μηνύσεων είναι ερευνητές-δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκοί, συνδικάτα κ.α.

Όπως αναφέρει η Greenpeace, χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα SLAPP είναι μηνύσεις δυσφήμισης της Paypal κατά του γκρουπ SumOfUs ή οι 20 μηνύσεις του Bollore Group κατά των ΜΚΟ Sherpa και ReAct. Είναι ουσιώδες να αναφερθεί ότι όταν η ερευνήτρια-δημοσιογράφος Daphne Caurana Galizia, με σημαντική συμβολή στα Panama Papers, δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στη Μάλτα εκκρεμούσαν εις βάρος της 47 τέτοιες μηνύσεις.

Αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει τώρα στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη οφείλουν να προστατέψουν τις δράσεις όλων όσων αποσκοπούν να ρίξουν φως σε παράνομες δραστηριότητες και σε παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Μέσα στις περισσότερες από 100 οργανώσεις που συνυπογράφουν τις τοποθετήσεις της Greenpeace βρίσκεται πλήθος γνωστών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων του Δικτύου της European Digital Rights (EDRi). Μάλιστα, και άλλες ελληνικές οργανώσεις όπως η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής | Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. , και η Vouliwatch.

Μπορείτε να δείτε τις τοποθετήσεις εδώ.