Στις 16 και 17 Ιουνίου, η Ειδική Εισηγήτρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού και ξενοφοβίας και τις αντίστοιχες πράξεις μισαλλοδοξίας, κα E. Tendayi Achiume διοργάνωσε σχετική συνάντηση εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο του θεματικού της Report με θέμα Φυλή, Σύνορα και Ψηφιακές Τεχνολογίες. Η διοργάνωση της συνάντησης έγινε από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) και συγκεκριμένα τα ερευνητικά κέντρα «UCLA Law Promise Institute for Human Rights» και «UCLA Center for Critical Internet Inquiry».

O Λευτέρης Χελιουδάκης εκπροσώπησε τη Homo Digitalis στη διήμερη συνάντηση εμπειρογνωμόνων και παραχώρησε παρουσίαση των θέσεων της οργάνωσής μας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο σχετικό υπόμνημα που είχαμε καταθέσει, καθώς επίσης και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στο χώρο της φύλαξης συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για τη Homo Digitalis να δώσει το παρόν σε αυτή τη διήμερη συνάντηση και να ανταλλάξει ιδέες και απόψεις με την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ καθώς επίσης και με τους εξαιρετικούς συμμετέχοντες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ειδική Εισηγήτρια, κα E. Tendayi Achiume, για το ενδιαφέρον που έδειξε στις έγγραφες προτάσεις μας και την παρουσίασή μας, καθώς και για τη δυνατότητα που μας έδωσε να συμμετάσχουμε στη συνάντηση που διοργάνωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση έδωσαν το παρόν κορυφαία πανεπιστήμια και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλο τον κόσμο, όπως το University College London, το T.M.C. Asser Instituut, το Queen Mary University of London, το Lunds Universitet, το University of Exeter, το Berkeley, το Georgetown University, το Yale, το Harvard, το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η EDRi, και η Privacy International μεταξύ άλλων.