Είναι μεγάλη χαρά και εξαιρετική τιμή για τη Homo Digitalis το γεγονός ότι η οργάνωσή μας έγινε δεκτή υπό καθεστώς παρατηρητή στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Τεχνητή Νοημοσύνη (CAHAI – Ad hoc Committee on Artificial Intelligence).

Η επιτροπή έχει ως αποστολή να εξετάσει μέσω διαβουλεύσεων με ενδιαφερόμενους φορείς τη σκοπιμότητα και τα πιθανά στοιχεία ενός νομικού πλαισίου για την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης που θα βασίζεται στα ιδεώδη της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου που πρεσβεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των κυβερνήσεων των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ελλάδας), εκπροσώπους κρατών παρατηρητών όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μεξικό, οι Η.Π.Α. το Βατικανό και το Ισραήλ, εκπροσώπους άλλων σωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπροσώπους  άλλων διεθνών οργανισμών (όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η UNESCO, η OECD και η OSCE), καθώς επίσης και εκπροσώπους εταιριών του ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, όπως η Homo Digitalis.

H Οργάνωσή μας είχε υποβάλει την αίτησή της για καθεστώς παρατηρητή το Νοέμβριο του 2019, ενώ είχε προγραμματιστεί να υποστηρίξει την αίτησή της ενώπιον της Επιτροπής στο Στρασβούργο στις αρχές Μαρτίου 2020. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, η διαδικασία έγινε γραπτά και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν στο τέλος Ιουνίου.

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα δώσουμε το παρόν στην ερχόμενη σύνοδο ολομέλειας της Επιτροπής στις 6-8 Ιουλίου, η οποία θα λάβει χώρα υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης. Στην τηλεδιάσκεψη θα μας εκπροσωπήσει ο συνιδρυτής και γραμματέας του ΔΣ της Homo Digitalis, Λευτέρης Χελιουδάκης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα μέλη της Επιτροπής και το Προεδρείο της Επιτροπής που έκαναν δεκτή ομόφωνα την αίτησή μας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και να δείτε την agenda για την ερχόμενη σύνοδο κορυφής στη σχετική ιστοσελίδα.

Μείνετε συντονισμένοι καθώς έρχονται πολλές εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης από την ομάδα της Homo Digitalis!