Η Homo Digitalis και το Sarantaporo.gr υπέβαλλαν από κοινού σχόλια στον προτεινόμενο από το Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Οι τροποποιήσεις που προτείνουν οι δύο οργανισμοί είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευνοϊκού κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη και λειτουργία κοινοτικών δικτύων ευρυζωνικότητας από πολίτες στην Ελλάδα.

Οι δύο οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε συνέχεια της υποβολής σχολίων στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου, απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Γενικό Γραμματέα Τηλεποικινωνιών και Ταχυδρομείων δίνοντάς τους συγχαρητήρια για την εξαιρετική προεργασία που έχει γίνει για τη δημιουργία του σχεδίου νόμου. Παράλληλα, με την επιστολή μας επιθυμούμε να επισημάνουμε ορισμένες προσθήκες και τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου, βασιζόμενες στην ευρωπαϊκή οδηγία, οι οποίες θεωρούμε ότι θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη μίας επιπλέον οικονομικής, βιώσιμης, αποδοτικής και ιδιαίτερα καινοτόμου λύσης, όπως αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΗΕ.

Μπορείτε να διαβάσετε την κοινή μας επιστολή εδώ.

 

Οι δύο οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συνεργάζονται από το Φεβρουάριο, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες υποεξυπηρετούμενες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr είναι ένα εγχείρημα που δραστηριοποιείται ενάντια σε αυτό τον ιδιότυπο ψηφιακό αποκλεισμό, για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στα ορεινά και απομονωμένα χωριά του Δήμου Ελασσόνας. Με την άμεση συμμετοχή ντόπιων κατοίκων της περιοχής οικοδομεί μια σύγχρονη ασύρματη τηλεπικοινωνιακή υποδομή, η οποία σήμερα εξυπηρετεί 11 χωριά και περίπου 3.500 κατοίκους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το πρώτο βραβείο στα European Broadband Awards 2019, τον κορυφαίο θεσμό ανάδειξης και βράβευσης σημαντικών πρωτοβουλιών ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.