Η Ελληνική Αστυνομία μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί drones για να επιτύχει την από αέρος υποστήριξη και ενίσχυση του έργου της αναφορικά με την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας. Εντός του 2021 μάλιστα αναμένεται να εξοπλιστεί με έξυπνες συσκευές με ενσωματωμένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πεζές και εποχούμενες περιπολίες προκειμένου  να επεξεργάζονται βιομετρικά δεδομένα (αποτυπώματα και φωτογραφίες) ανθρώπων με σκοπό την ταυτοποίηση τους.

Επιπλέον, πρόσφατα υιοθετήθηκε το πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα για τη χρήση κλειστών κυκλωμάτων καμερών (CCTV) σε δημόσιους χώρους, ενώ ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες και για τη χρήση body worn cameras από αστυνομικούς που υπηρετούν στις ομάδες ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ και ΜΑΤ.

Ωστόσο, η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει αναθεωρήσει εδώ και 6 χρόνια την εθνική νομοθεσία που ρυθμίζει τη διατήρηση δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την πρόσβαση σε αυτά από τις αστυνομικές αρχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), παρά το γεγονός ότι σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή είχε συσταθεί ήδη από το 2014.

Νέα σημαντική απόφαση του ΔΕΕ επί του θέματος αναμένεται με ενδιαφέρον το φθινόπωρο του 2020 σε υποθέσεις που συμμετέχουν αναγνωρισμένες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως οι Privacy International και η La Quadrature du Net. Η διατήρηση των μεταδεδομένων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρέχει τη δυνατότητα εξαγωγής σημαντικών συμπερασμάτων σε σχέση με την ιδιωτική ζωή των υποκειμένων των δεδομένων.

Τέτοια συμπεράσματα αφορούν στις καθημερινές συνήθειες, στους μόνιμους ή προσωρινούς τόπους διαμονής, στις συχνές μετακινήσεις, στις ασκούμενες δραστηριότητες, στις κοινωνικές σχέσεις των προσώπων αυτών και στα κοινωνικά περιβάλλοντα, στα οποία τα πρόσωπα αυτά συχνάζουν.

Η Homo Digitalis, λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω εξελίξεις, διοργανώνει ημερίδα στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου. Σκοπός της ημερίδας είναι, μέσα από ένα κύκλο συζητήσεων με διακεκριμένους ομιλητές που εκπροσωπούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να επιτευχθεί,  τόσο η ορθή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κοινού για την ισχύουσα κατάσταση και τις πιθανές προκλήσεις που ανακύπτουν, όσο και η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από την Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Το πρόγραμμα της ημερίδας με τα σύντομα βιογραφικά των ομιλητών βρίσκεται διαθέσιμο εδώ.

Μπορείτε να δείτε το σύντομο και περιγραφικό promo βίντεο της εκδήλωσής εδώ.

Μπορείτε να δείτε την επίσημη αφίσα της εκδήλωσης εδώ.

Η ημερίδα θα είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω live stream. Επίσης, θα μαγνητοσκοπηθεί και θα είναι διαθέσιμη online.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την ημερίδα μέσω live stream, παρακαλούμε εγγραφείτε στην παρακάτω φόρμα.

Επίσης, εάν θέλετε να υποβάλετε ερωτήσεις προς τους ομιλητές, μπορείτε να στείλετε τα ερωτήματα σας στο “info@homodigitalis.gr” με θέμα e-mail “Ερωτήσεις Digital RiSe”.

Η ημερίδα αποτελεί μέρος της καμπάνιας Digital Ri.Se. (Digital Rights & Security) της Homo Digitalis, η οποία διεξάγεται με την επιχορήγηση του Προγράμματος “Active Citizens Fund”. Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία).