Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης η πρώτη συνάντηση του Policy Development Group (PDG) της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Τεχνητή Νοημοσύνη (CAHAI).

Η Homo Digitalis αποτελεί μέλος παρατηρητής στην CAHAI και μέλος του PDG συμμετέχοντας ενεργά στις συζητήσεις αλλά και στη συγγραφή της σχετικής μελέτης που θα παρουσιαστεί στο τέλος Δεκεμβρίου στην ολομέλεια της CAHAI. Το συνιδρυτικό μας μέλος και γραμματέας του Δ.Σ. μας, Λευτέρης Χελιουδάκης, εκπροσωπεί την οργάνωσή μας στις σχετικές εργασίες.

Η Ηοmo Digitalis συμμετέχει στην συγγραφή τριών κεφαλαίων, ήτοι κεφ. 3, 7 και 8. Το κεφάλαιο 3 αφορά προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο πλαίσιο της ανάπτυξης και χρήσης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, το κεφάλαιο 7 σχετίζεται με τα κύρια στοιχεία που θα πρέπει να διαθέτει ένα νομικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη που θα σέβεται τις αρχές που διέπουν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τέλος, το κεφάλαιο 8 είναι σχετικό με προτάσεις για το νομοθετικό πλαίσιο που εντέλει θα επιλεχθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την οριοθέτηση των κανόνων ανάπτυξης και χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το χρονοδιάγραμμα της υπό ανάπτυξης μελέτης, καθώς επίσης και για τα άλλα μέλη που συμμετέχουν στις εργασίες του PDG εδώ.

Μπορείτε να δείτε τις γραπτές προτάσεις μας για το Κεφάλαιο 3 εδώ.

Μπορείτε να δείτε τις γραπτές προτάσεις μας για το Κεφάλαιο 7 εδώ.

Μπορείτε να δείτε τις γραπτές προτάσεις μας για το Κεφάλαιο 8 εδώ.

Η επόμενη συνάντηση του PDG θα λάβει χώρα στις 15-16 Οκτωβρίου.