Με κυρίαρχο μήνυμα την ανάγκη για ορθότερη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη χρήση νέων τεχνολογιών από τις αστυνομικές αρχές ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Homo Digitalis «Technology–led Policing: Μεταξύ Ιδιωτικότητας και Ασφάλειας». Η ημερίδα διεξήχθη, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων χωρίς την παρουσία κοινού, αλλά μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Homo Digitalis στο Youtube.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε ως μέρος του έργου Digital Ri.Se (Digital Rights & Security),το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την Homo Digitalis και με την στήριξη της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Ομιλητές εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής αξίας αντάλλαξαν τις απόψεις τους πάνω στα επίκαιρα ζητήματα της χρήσης νέων τεχνολογιών από την ΕΛ.ΑΣ. και τις διατάξεις των Ν.4624/2019 – 2016/680 (πάνελ 1) αλλά και της διατήρησης δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την αναγκαία αναθεώρηση του Ν. 3917 / 2011 (πάνελ 2).

Σκοπός της ημερίδας ήταν μέσα από τον κύκλο συζητήσεων που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους ομιλητές και το διαδικτυακό κοινό, αφενός να επιτευχθεί η ορθή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των πολιτών για την ισχύουσα κατάσταση και τις πιθανές προκλήσεις που ανακύπτουν, και αφετέρου να ενισχυθεί ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Η ημερίδα είχε πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς:

  1. Αφενός όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρέθηκαν για πρώτη φορά από το 2014 στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του νομικού πλαισίου, ώστε οι αστυνομικές αρχές να μπορούν να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες κατά την καταπολέμηση του εγκλήματος, με τρόπο ο οποίος θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Είναι αξιοσημείωτο ότι εάν και η Ελληνική Αστυνομία απουσίασε από τις συζητήσεις, εξέφρασε την έντονη επιθυμία της να πληροφορηθεί τα συμπεράσματα της εκδήλωσης και δήλωσε την ενθαρρυντική της στάση γι΄ αυτή τη πολύ σημαντική επιστημονική πρωτοβουλία της Homo Digitalis, η οποία ενισχύει το κλίμα διαλόγου και συνεργασίας. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, καθώς και οι δικαστικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από την Ελλάδα και την ΕΕ και οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το επίπεδο των συζητήσεων και ανυπομονούν να συνεχιστούν με στόχο τη δημιουργία ενός στιβαρού νομικού πλαισίου.
  1. Αφετέρου την ημερίδα παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση περισσότεροι από 750 συμπολίτες μας, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τονίζοντας το εξαιρετικό επίπεδο των συζητήσεων. Η εκδήλωση είναι πλέον διαθέσιμη σε μαγνητοσκόπηση στο κανάλι της Homo Digitalis στο YouTube, και το ενδιαφέρον για αυτήν συνεχίζεται αμείωτο.

 

Το προσεχές διάστημα θα δημοσιοποιηθούν και τα συμπεράσματα της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης σε εύληπτη μορφή για το ευρύ κοινό.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι αυτό είναι μόνο το επιστέγασμα της αρχής των προσπαθειών μας για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας στη νέα, ψηφιακή εποχή.

Θερμές ευχαριστίες στο Active Citizens Fund Greece των EEA and Norway Grants και τους διαχειριστές του προγράμματος στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Χωρίς τη συνεισφορά τους δε θα ήταν δυνατή η διοργάνωση του προγράμματος Digital Ri.Se. από την οργάνωσή μας.