Στις 10 Νοεμβρίου του 2020 η Ειδική Εισηγήτρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού και ξενοφοβίας και τις αντίστοιχες πράξεις μισαλλοδοξίας, κα E. Tendayi Achiume δημοσίευσε τη Μελέτη της αναφορικά με ζητήματα διακρίσεων που ανακύπτουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών  στον τομέα της διαχείρισης συνόρων.

Η Μελέτη εμπεριέχει περισσότερες από 20 σελίδες που περιγράφουν λεπτομερώς την κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και συγκεκριμένες προτάσεις της Ειδικής Εισηγήτριας προς τον ΟΗΕ αναφορικά με τις προκλήσεις που ανακύπτουν και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τον περιορισμό αυτών.

Αποτελεί εξαιρετική τιμή για την οργάνωσή μας το γεγονός ότι η Μελέτη εμπεριέχει δύο αναφορές στη Homo Digitalis με βάση το υπόμνημα που είχαμε καταθέσει υπόψιν της κας. Achiume τον περασμένο Μάιο.

Να υπογραμμίσουμε ότι η Homo Digitalis διατηρεί άριστες σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την κα. Ειδική Εισηγήτρια, καθώς τον Ιούνιο του 2020 συμμετείχαμε σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων που διοργάνωσε αναφορικά με τη θεματική ενότητα «Φυλή, Σύνορα και Ψηφιακές Τεχνολογίες», ενώ πριν λίγες ημέρες συμμετείχαμε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Παρατηρητήριου Migration and Technology Monitor, στο οποίο τόσο η κα. Achiume όσο και η Homo Digitalis, αποτελούν ιδρυτικά μέλη.