Σήμερα το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Πρόταση της για το νέο πακέτο νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές (Digital Services Act – DSA και Digital Markets Act – DMA).

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Homo Digitalis είχε την τιμή να λάβει πρόσκληση και να συμμετέχει σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων (High Level Roundtable) με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Thierry Breton μαζί με άλλες  οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων και καταναλωτών, όπως οι EDRi, Access Now, EFF, BEUC, CDT, Epicenter.works και Wikimedia.

Στην συνάντηση αυτή, στην οποία μας εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Homo Digitalis, Ελπίδα Βαμβακά, μεταφέραμε τις παρατηρήσεις και προτάσεις μας για τη νέα νομοθεσία, με βάση το υπόμνημα που είχαμε υποβάλλει γραπτά ενώπιον της Επιτροπής στις 8/9 στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης για τη νέα νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Όπως ανέφερε και ο Επίτροπος στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής την περασμένη εβδομάδα:

«When it comes to having an open, safe and fair digital space, every voice must be heard»

Θα θέλαμε να  ευχαριστήσουμε  Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών για τη διενέργεια της δημόσιας διαβούλευσης και για την ευγενική της πρόσκληση στη συνάντηση εμπειρογνωμόνων, η οποία επέτρεψε στη Homo Digitalis και σε άλλους οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών να παρέχουν τα σχόλιά τους σε αυτό το σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι έστω μέρος των προτάσεών μας έγιναν δεκτές στο τελικό κείμενο. Ωστόσο, πέρα από τις θετικές διατάξεις ανακύπτουν και προκλήσεις από το νέο κείμενο.

Η ομάδα της Homo Digitalis ετοιμάζει μία σχετική πρώτη ανάλυση των νέων διατάξεων.  Ωστόσο, μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες εντυπώσεις από τις οργανώσεις που συνεργαζόμαστε παρακάτω:

European Digitalis Rights (EDRi)

Access Now

Article 19

Electronic Frontier Foundation