H Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 αποτελεί μια καταγραφή των απαραίτητων παρεμβάσεων στις τεχνολογικές υποδομές του κράτους, στην εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και στον τρόπο που η χώρα μας αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Ο κύριος ρόλος της είναι να περιγράψει το όραμα, τη φιλοσοφία και τους στόχους της εθνικής στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Το συγκεκριμένο κείμενο, ωστόσο, μπαίνει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, περιγράφοντας τις κατευθυντήριες αρχές, το μοντέλο διακυβέρνησης και υλοποίησης αλλά και τους στρατηγικούς άξονες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Περαιτέρω, περιγράφει περισσότερα από 400 συγκεκριμένα έργα, ταξινομημένα σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, σε οριζόντια και σε τομεακά, τα οποία υλοποιούν τη στρατηγική για την
Ψηφιακή Ελλάδα.

Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση κατά το διάστημα 3-17 Δεκεμβρίου 2020.

Η ομάδα της Homo Digitalis αποτελούμενη από τους Δημήτρη Ντόσα, Στέργιο Κωνσταντίνου, Φωτεινή Μπαλαδήμα, Μιρέλλα Καβαδάκη, Αιμιλία Γιβροπούλου, Λευτέρη Σταυρακάκη, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Κωνσταντίνο Κακαβούλη και Ελπίδα Βαμβακά υπέβαλλε 22 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση.

Στη διαβούλευση υποβλήθηκαν συνολικά 279 σχόλια από πολίτες, ενώσεις πολιτών και εταιρείες.

Επικροτούμε το μέχρι τώρα έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη σύνταξη και στη δημιουργία της Βίβλου και καλούμε τον Υπουργό να λάβει υπόψη τα σχόλιά μας, καθώς και το πλήθος σχολίων που κατατέθηκαν κατά τη διαβούλευση, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της Βίβλου και των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της Ελλάδας, στον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης και στην ευημερία των πολιτών. Είναι -και πρέπει να είναι- υπόθεση όλων μας.

Μπορείτε να διαβάσετε τα σχόλιά μας στην επιστολή που απευθύναμε προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.