Την περασμένη εβδομάδα, η διαρκής επιτροπή Τεχνητής Νοημοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CAHAI) υιοθέτησε στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της για το 2020 τη Μελέτη σκοπιμότητας ενός νομικού πλαισίου για τη Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το συνιδρυτικό μας μέλος και γραμματέας του Δ.Σ. μας, Λευτέρης Χελιουδάκης, εκπροσώπησε τη Homo Digitalis κατά την τριήμερη σύνοδο της Ολομέλειας (15-17 Δεκέμβρη), ενώ επίσης ως μέλος του Policy Development Group (PDG), συμμετείχε ενεργά στη συγγραφή της σχετικής μελέτης τους τελευταίους 4 μήνες.

Στις αρχές του 2021 η μελέτη θα παρουσιαστεί επίσημα στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επίσης, αναμένεται και η έναρξη των εργασιών του Legal Framework Group (LFG), το οποίο θα αναλάβει τη δημιουργία συγκεκριμένων νομικών προτάσεων προς υιοθέτηση. H Homo Digitalis συμμετέχει ως μέλος και σε αυτή την ομάδα εργασίας.

Θα έχουμε στο μέλλον μία Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Τεχνητή Νοημοσύνη; Κανείς δεν ξέρει ακόμη, αλλά το Συμβούλιο της Ευρώπης δείχνει ότι μελετά προσεκτικά και την επιλογή αυτή, σε αντίθεση με άλλους φορείς που εμμένουν στην υιοθέτηση ηθικών κατευθυντήριων γραμμών χωρίς νομικό έρεισμα.

Eίμαστε πολύ χαρούμενοι που αρκετές από τις προτάσεις μας υιοθετήθηκαν και βρίσκονται στο τελικό κείμενο της Μελέτης.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη Μελέτη και τις εργασίες της CAHAI στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.