Στις 7 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών για την απαγόρευση των πρακτικών μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης (αριθ. Πρωτ. ECI(2021)000001).

Με την εν λόγω πρωτοβουλία πολιτών καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ρυθμίσει αυστηρά τη χρήση βιομετρικών τεχνολογιών για την αποφυγή αδικαιολόγητων παρεμβάσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα. Ειδικότερα, ζητούμε από την Επιτροπή να απαγορεύσει, στη νομοθεσία και στην πράξη, τις αδιάκριτες ή αυθαίρετα στοχευμένες χρήσεις βιομετρικών στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν σε παράνομη μαζική παρακολούθηση. Αυτά τα παρεμβατικά συστήματα δεν πρέπει να αναπτύσσονται, να εφαρμόζονται (ακόμα και δοκιμαστικά) ή να χρησιμοποιούνται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς εφόσον μπορούν να οδηγήσουν σε περιττή ή δυσανάλογη παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Σκοπός είναι να συγκεντρώσουμε 1 εκατομμύριο υπογραφές υποστήριξης σε περίοδο 12 μηνών σε τουλάχιστον 7 διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ! Δύσκολο εγχείρημα, αλλά απόλυτα σημαντικό για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου από παρεμβατικά συστήματα παρακολούθησης!

Η έναρξη της συλλογής υπογραφών αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου!

Αποτελεί μεγάλη μας τιμή και χαρά δύο από τα συνιδρυτικά μας μέλη να συμμετέχουν ενεργά στην εν λόγω Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Κακαβούλης αποτελεί Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων της πρωτοβουλίας, ενώ ο Λευτέρης Χελιουδάκης αποτελεί ένα από τα μέλη της πρωτοβουλίας.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής