Η Homo Digitalis συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα «Παρατηρητήριο για την Πολυφωνία στα Μέσα Επικοινωνίας 2021». To πρόγραμμα στοχεύει στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης μέσω συγκεκριμένων δεικτών. Πραγματοποιείται από το Κέντρο για την Πολυφωνία και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (www.cmpf.eui.eu) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας με τη συμμετοχή εθνικών εμπειρογνωμόνων για την κάθε χώρα. Εθνικοί εμπειρογνώμονες για την Ελλάδα είναι η Δρ Άννα Κανδύλα και η Δρ. Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση και την άριστη συνεργασία!

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Παρατηρητηρίου επιδιώκεται η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και στοιχείων, τα οποία θα επιτρέψουν την εκτίμηση πιθανών κινδύνων για την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα με βάση τους δείκτες παρακολούθησης που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο. Οι δείκτες αυτοί αξιολογούν: πτυχές του ρυθμιστικού πλαισίου για την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, για τη διάρθρωσης της αγοράς των μέσων ενημέρωσης, την πολιτική ανεξαρτησίας και προσβασιμότητας των μέσων, τόσο των παραδοσιακών όσο και των διαδικτυακών.

Οι εθνικοί εμπειρογνώμονες καλούνται να αξιολογήσουν το επίπεδο κινδύνου για την κάθε μια από αυτές τις πτυχές χρησιμοποιώντας δευτερογενείς πηγές και στοιχεία. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της μελέτης, ένα μέρος των απαντήσεων των εθνικών εμπειρογνωμόνων αξιολογήθηκαν στη συνέχεια από μια ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων (Group of Experts) στην οποία συμμετείχε η Homo Digitalis.

Την Οργάνωση στην Ομάδα Ειδικών Εμπειρογνωμόνων εκπροσωπεί το συνιδρυτικό μέλος μας και Πρόεδρος τους ΔΣ, Ελπίδα Βαμβακά.

Περισσότερες πληροφορίες για το Παρατηρητήριο μπορείτε να βρείτε  εδώ Τα αποτελέσματα της προηγούμενης εφαρμογής του παρατηρητηρίου (2019) στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα εδώ.

Τα αποτελέσματα για το 2021 θα ανακοινωθούν μέσα στη χρονιά!